קוליטיס

מצב רפואימחלות מעי דלקתיות (IBD)
מחלהדלקת כיבית של המעי – קוליטיס כיבית (Ulcerative Colitis)
התמחות רפואיתגסטרואנטרולוגיה (רפואה העוסקת במערכת העיכול),
תסמינים עיקרייםשלשול מרובה,לעיתים קרובות דמי, כאבי בטן, חוסר תאבון
אפשרויות הטיפול הזמינותטיפולים תרופתיים – תרופות נוגדות דלקת ממשפחת הסליציליאתים, סטרואידים, תרופות מדכאות מערכת חיסון, תרופות ביולוגיות.
טיפולים אחרים – טיפול תזונתי, פסיכותרפיה, ניתוח כירורגי.

 

מהי מחלת קוליטיס כיבית (דלקת כיבית של המעי)?

קוליטיס כיבית הנה מחלת מעי דלקתית כרונית, הגורמת לדלקת וכיבים בשכבה הפנימית של פי הטבעת (הרקטום) ובמעי הגס. בקוליטיס כיבית מתפתחים כיבים קטנים (פצעים שטחיים) על פני רירית המעי, העשויים לדמם ולהפריש מוגלה. כאשר קוליטיס כיבית משפיעה רק על פי הטבעת היא מכונה "פרוקטיטיס".

מהם התסמינים?

תסמיני קוליטיס כיבית יכולים להיות קלים עד קשים, והם משתנים מאדם לאדם. הם גם משתנים לאורך הזמן, עם תקופות בהן חווים פחות תסמינים (הפוגה), ותקופות בהן התסמינים מתגברים (התקפים והתלקחויות). ישנם אנשים שיחוו תקופות ארוכות של הפוגה, אפילו למשך שנים, ויש כאלה שיחוו התקפים לעיתים קרובות יותר.

התסמינים עשויים להשתנות בהתאם למיקום הדלקת, אך התסמינים העיקריים כוללים:

  • שלשול (לפעמים רירי או דמי)
  • כאבים עוויתיים באזור הבטן
  • עייפות ותשישות – כתוצאה מהמחלה עצמה, מאנמיה, או בשל התקף הגורם להתעוררויות רבות בלילה
  • תחושה כללית לא טובה
  • איבוד תיאבון ואיבוד משקל – איבוד משקל עשוי להיות גם תוצאה של הדלקת הפוגעת בספיגת מרכיבים תזונתיים.
  • אנמיה (רמה נמוכה של כדוריות דם אדומות) – אנמיה עלולה לגרום גם לעייפות.

מה גורם לדלקת הכיבית של המעי?

נכון להיום, הגורם המדויק למחלה ולתפקוד הלקוי של מערכת החיסון אינו ידוע. עם זאת, חוקרים סבורים שלגורמים גנטיים (אם לאחד מבני המשפחה יש קוליטיס), וגורמים סביבתיים כגון נגיפים (וירוסים) וחיידקים, יש תפקיד חשוב בהתפתחות המחלה.

האם קוליטיס כיבית משפיעה על חלקים אחרים בגוף?

מחלת הקוליטיס עלולה להשפיע גם על חלקים מחוץ למערכת העיכול, ולגרום למצבים הפוגעים במפרקים, בעיניים או בעור. מצבים אלה בדרך כלל מתפתחים כאשר המחלה פעילה, אך הם יכולים להתפתח במהלך הפוגה, או לפני שמופיעים תסמינים במערכת העיכול. מחלת הקוליטיס עלולה גם לגרום לירידה בצפיפות העצם, בעיות בכבד, קרישי דם ולאנמיה.

כיצד מתמודדים עם קוליטיס כיבית?

המטרה במחלות מעי דלקתיות היא להפחית את תסמיני הדלקת, לשלוט בהתקפים, וכאשר המחלה שקטה – למנוע התקף. זה אומר שחולים עשויים להזדקק לטיפול לאורך זמן, אפילו לאורך שנים רבות.

הרופא יוכל לייעץ בנושא מחלת הקוליטיס וכיצד מתמודדים איתה

טיפולים תרופתיים:

תרופות נוגדות דלקת

  • אמינוסאליצילטים - מיועדות לטיפול במחלה בדרגת חומרה קלה עד בינונית. תרופות אלו יעילות הן לטיפול במצב בו המחלה פעילה (התלקחות) וכן לשמירה על מצב בו המחלה נמצאת בהפוגה. צורות מתן: טבליות, פתילות, גרגירים וחוקנים.
  • סטרואידים - מיועדים לטיפול במחלה פעילה בדרגת חומרה בינונית עד קשה, או בחולים שאינם מגיבים ל- 5ASA. סטרואידים מדכאים את הפעילות הדלקתית.
    צורות מתן: טבליות, חוקנים, נרות.
  • תרופות המדכאות את מערכת החיסון - לטיפול במחלה פעילה שלא דוכאה על ידי שימוש בתרופות הרשומות מעלה ולשמירה על הפוגה במחלה. 
    צורות מתן: טבליות, זריקות
  • תרופות ביולוגיות - לטיפול במחלה פעילה בדרגה בינונית עד קשה ולשמירה על רגיעה לתקופה ארוכה לחולים בהם טיפולים אחרים נכשלו. הם מדכאים את פעילות מערכת החיסון ומעכבים תהליכי דלקת.
    צורות מתן: הזרקה תת עורית, עירוי תוך ורידי.

תרופות סימפטומטיות (להפחתה והקלה בתסמינים)

  • נוגדי שלשול
  • מרככי צואה
  • משככי כאבים

דרכי התמודדות שאינן תרופתיות:

ניתוח

במצב של דלקת כיבית, הסרה ניתוחית של כל המעי הגס עשויה להביא לריפוי מוחלט.

תזונה

חולי קוליטיס כיבית אינם צריכים להקפיד על תזונה מיוחדת, אולם עדיף להימנע ממזונות כגון: כרוב, בצלים או מאכלים שומניים במיוחד – היכולים לגרום לתלונות גם באנשים בריאים.

פסיכותרפיה

יעילות הטיפול הפסיכותרפי (למשל טיפול התנהגותי, טיפול בשיחה) שנוי במחלוקת וטרם נמצאו ראיות קליניות לכך שניתן למנוע התלקחויות בחולים עם לחץ נפשי. מצד שני, טיפול התנהגותי עשוי לסייע לחולים להתמודד טוב יותר עם מחלתם.

תאריך עדכון אחרון: 

12.09.22

אין להסתמך על התוכן והמידע לשם קבלת ו/או הענקת טיפול רפואי והוא אינו מיועד לבוא במקום עלון לרופא/לצרכן  ו/או התייעצות עם רופא מוסמך.