אנמיה בהריון

מצב רפואיאנמיה מחוסר ברזל בהריון
סוגיםרפואת משפחה, רפואת נשים, המטולוגיה
תסמינים עיקרייםחולשה, עייפות, קוצר נשימה, סחרחורת, עצבנות, קושי להתרכז
  

מהי אנמיה?

כדוריות דם אדומות הן המרכיב המרכזי בדם שלנו, ותפקידן העיקרי הוא להעביר את החמצן מהלב לכל תאי הגוף. הן עושות זאת באמצעות המוגלובין, חלבון חיוני שתפקידו לשאת את החמצן מהריאות לכל תאי הגוף ולהעביר מהם את הפחמן הדו-חמצני אל הריאות. אנמיה היא מצב של מחסור בהמוגלובין.

מהם תסמיני אנמיה?

אדם הסובל מאנמיה קלה ירגיש עייף. במצב של אנמיה קשה יופיעו תסמינים כמו חולשה, קוצר נשימה, חיוורון, סחרחורת, דפיקות לב מואצות, כפות רגליים וידיים קרות, קושי להתרכז.

מה גורם לאנמיה?

אנמיה יכולה להיגרם כתוצאה מאחת או יותר מהסיבות הבאות:

  • איבוד דם – זוהי הסיבה הנפוצה לאנמיה, במיוחד כזו הנגרמת ממחסור בברזל. מחזור חודשי (ווסת), דימום במעיים, ניתוח, טראומה ומחלת הסרטן יכולים לגרום לאיבוד דם.
  • הרס מוגבר של כדוריות אדומות – עלול להתפתח בשל סיבות גנטיות ונרכשות. מחלות גנטיות כגון אנמיה חרמשית, תלסמיה, ומחסור באנזימים מסוימים יכולים לגרום לאנמיה.
  • מחסור בייצור כדוריות דם אדומות, העלול להיגרם בשל סיבות שונות כגון:
    • תזונה לא מאוזנת שאינה כוללת מספיק ברזל, ויטמין B12 וחומצה פולית, אבני הבניין של כדוריות הדם האדומות.
    • מחלות המגבילות את ספיגת המזון.
    • מחלות כרוניות, כמו מחלות כליה ומחלת הסרטן (והטיפול בה), יכולות לפגוע בייצור כדוריות דם אדומות.  
    • הריון

מדוע אנמיה נפוצה בהריון?

כמחצית מהנשים בעולם מפתחות אנמיה במהלך ההריון. בששת החודשים הראשונים של ההריון כמות הנוזל בדם (הפלסמה) גדלה מהר יותר מכמות כדוריות הדם האדומות. מצב זה מדלל את הדם ויכול להוביל לאנמיה.

הסיכון להתפתחות אנמיה בהריון גבוה יותר במקרים הבאים:

  • הריון שמתרחש זמן קצר לאחר הריון קודם.
  • הריון מרובה עוברים.
  • הריון המלווה בהקאות מרובות.
  • כאשר יש צריכה נמוכה של ברזל.
  • כאשר יש דימום כבד במחזורים החודשיים (וסת) שקדמו להריון.

כיצד מאבחנים אנמיה בהריון?

אנמיה אינה מחלה, אלא מצב רפואי שמתלווה למצבים כגון הריון, איבוד דם חריג (מפציעה, ניתוח ועוד) או כתוצאה ממחלות שונות. בתחילת ההיריון יבקש ממך הרופא לבצע בדיקת דם הכוללת ספירת דם. ספירת הדם תראה האם יש מספיק המוגלובין ומספיק כדוריות דם אדומות. כל מדד שאינו תקין ינחה את הרופא שלך האם יש צורך לבצע בדיקות דם נוספות (כגון בדיקת לרמות ברזל, ויטמין B12 וחומצה פולית) והאם דרושות בדיקות אחרות.

האם אנמיה בהריון יכולה לגרום לסיבוכים?

ירידה קלה בערכי ההמוגלובין (אנמיה קלה) היא מצב שכיח במהלך ההיריון. עם זאת, ירידה משמעותית בערכי ההמוגלובין (אנמיה קשה) יכולה להעלות את הסיכון שהעובר יפתח אנמיה מאוחר יותר בגיל הינקות. כמו כן, אם יש לך אנמיה משמעותית במהלך הטרימסטר הראשון והשני, את נמצאת בסיכון גבוה יותר ללדת מוקדם או ללדת תינוק במשקל נמוך. אנמיה מעלה את הסיכון לאיבוד דם במהלך הלידה והיא מקשה על הגוף להילחם בזיהומים. חשוב להתמיד בטיפול התרופתי שהרופא המליץ לך עליו ובמידה והינך סובלת מתופעות הקשורות לתרופה דווחי על כך לרופא.

כיצד מטפלים באנמיה בהריון?

הדרך הטובה ביותר למנוע אנמיה מחוסר ברזל לפני הריון ובמהלכו היא להקפיד על תזונה מאוזנת. מזונות המכילים ברזל (כמו ירקות עליים ירוקים, בשר אדום, ביצים ובוטנים) יכולים לסייע לשמור על אספקת ברזל לגוף. עם זאת, מכיוון שהברזל חיוני להתפתחותו של העובר, וקשה לפצות על החסך בברזל באמצעות תזונה בלבד, נהוג להמליץ לנשים הרות לקחת תוסף ברזל. הטיפול בברזל מתחיל בדרך כלל בשלבים המוקדמים של ההריון, ואף לפני ההריון.

 

 

 

 

תאריך עדכון אחרון: 

12.09.22

אין להסתמך על התוכן והמידע לשם קבלת ו/או הענקת טיפול רפואי והוא אינו מיועד לבוא במקום עלון לרופא/לצרכן  ו/או התייעצות עם רופא מוסמך.