כאב כרוני

כאב כרוני הוא כאב המתפתח ונמשך לפחות 3 חודשים או שהוא ממשיך גם לאחר שהפציעה החלימה. בניגוד לכאב אקוטי, המופיע בפתאומיות כתגובה לפציעה, כאב כרוני נמשך לאורך זמן. כאב כרוני יכול להיות קל עד חמור, והוא יכול להיות רציף או להופיע לסירוגין.

מה גורם לכאב כרוני?

כאב כרוני עשוי להתפתח מפציעה או כתוצאה ממצב מתמשך, כמו מחלה. לפעמים כאב הופך לכרוני מכיוון שהמצב הרפואי שגרם לכאב לא עבר. למשל, דלקת מפרקים יכולה לגרום לדלקת לאורך זמן ולהזיק למפרקים, וכל עוד האזור מודלק, הכאב עשוי להימשך.

כדי לחוש כאב, קולטנים מיוחדים, המכונים 'נוציספטורים' (nociceptors) ומצויים בכל הגוף, מעבירים אותות חשמליים מתאים עצביים באזור שנפגע (או שנמצא בסכנת פגיעה) לאזור מסוים בחוט השדרה, הנמצא בעמוד השדרה, ומשם למוח. האותות המגיעים למוח מעובדים לאותות כאב. בכאב כרוני, אותות הכאב במערכת העצבים נותרים פעילים למשך חודשים ולפעמים אפילו שנים.

מהם התסמינים של כאב כרוני?

התסמינים של כאב כרוני תלויים במיקום הכאב ובסיבה שבגללה התפתח. התסמינים כוללים:

  • כאב ממושך בדרגה קלה עד חמורה.
  • אי נוחות, מתיחות ונוקשות.
  • תחושות שונות כגון צריבה, כאב חד ומקומי, נימול, דקירה, ועוד.

כאב כרוני אינו רק בעיה גופנית. פעמים רבות הוא גורם למצבים פסיכולוגיים, רגשיים וחברתיים. כאב כרוני מלווה פעמים רבות בעייפות, הפרעות שינה, ירידה בתאבון, מתח וחרדה ושינויים במצב הרוח. כאב כרוני עשוי גם להגביל תנועתיות, מה שמפחית גמישות, כוח וסיבולת.

כיצד להתמודד עם כאב כרוני

כאשר אינך שולט בכאב כרוני, הוא עלול להפריע בביצוע פעולות יומיומיות, תחביבים, פעילות גופנית, בעבודה ועוד, אולם הוא עשוי גם להשפיע עליכם מבחינה רגשית, ולגרום לתסכול רב ולעיתים אף לדיכאון. שליטה יעילה בכאב יכולה לסייע להפחית את עוצמת הכאב ולשפר את התפקוד, כדי שתוכל לחזור לתפקד ביומיום.

למרות שטכנולוגיות שונות יכולות לסייע לרופאים לאבחן מצבים רפואיים שונים, אתה מכיר את הכאב שלך הכי טוב ולכן הדרך הטובה ביותר להתאים לך את הטיפול היא באמצעות קבלת החלטות משותפת שלך עם הרופא. וודא כי אתה נותן לרופא המטפל את כל המידע שהוא צריך על הכאב שלך, וזה כולל: סיבת הכאב, עוצמת הכאב, כמה זמן נמשך הכאב ומה מחמיר או מקל את הכאב. בהתאם למידע שתיתן, הרופא יוכל לייעץ מהי הדרך המתאימה ביותר להתמודדות עם הכאב שלך.

תאריך עדכון אחרון: 

12.09.22

אין להסתמך על התוכן והמידע לשם קבלת ו/או הענקת טיפול רפואי והוא אינו מיועד לבוא במקום עלון לרופא/לצרכן  ו/או התייעצות עם רופא מוסמך.