לא כל חולי הסרטן סובלים מכאב סרטני, אך כ- 1 מתוך 3 אנשים העוברים טיפול בסרטן יסבלו מכאב. לעיתים הכאב הינו הסימפטום הראשון של מחלת הסרטן ומה שיביא את הטופל להגיע לרופא לבירור. אם הסרטן הוא בשלב מתקדם, כלומר הסרטן התפשט או חזר, קיים סיכוי גבוה יותר לכאב סרטני. כאב סרטני מופיע בצורות שונות. הוא עשוי להיות עמום, כואב או חד. הוא עלול להיות רצוף, או להופיע לסירוגין, ודרגתו יכולה להיות קלה, בינונית או חמורה.
מה גורם לכאב סרטני
בדרך כלל, הכאב נגרם בשל הסרטן עצמו. סרטן יכול לגרום לכאב כאשר הגידול גדל לתוך רקמה או הורס רקמה לידו, או בשל מיקום הגידול. ככל שהגידול גדל הוא עשוי ללחוץ על עצבים, עצמות או איברים אחרים ולגרום לכאב. כאב סרטני יכול לנבוע גם מסיבות אחרות שאינן ההשפעה הפיסית של הגידול, אלא חומרים כימיים המופרשים באזור הגידול. טיפולים שונים בסרטן, כגון כימותרפיה, הקרנות או ניתוח, יכולים לגרום לכאב גם כן. חשוב לזכור כי גם אצל חולי סרטן, ישנם מקרים בהם הכאב אינו קשור כלל לסרטן או לטיפולים. כמו כל אחד אחר, הם עשויים לסבול מכאב ראש, למתוח שריר או לסבול מסוגים אחרים של כאב.
סוגים של כאב סרטני
חולי סרטן הסובלים מכאב מבחינים לעיתים קרובות כי הכאב משתנה לאורך היום. סוג הכאב ממנו אתה סובל יקבע באילו דרכים תוכל להקל את הכאב.
כאב מתפרץ בסרטן
כאב מתפרץ הוא כאב המתפתח למרות ותחת טיפול בכאב. ככלל, הוא מופיע בפתאומיות ובמהירות, הוא מופיע לפרק זמן קצר, והתחושה דומה לכאב הכרוני – אך הוא חמור ועוצמתי יותר. הגורם של כאב מתפרץ לרוב זהה לגורם של כאב כרוני. הוא עשוי להופיע בגלל הסרטן עצמו או בעקבות טיפול בסרטן. ישנם אנשים החווים כאב מתפרץ במהלך פעילות מסוימת, כמו הליכה או בזמן ההתלבשות. כאב יכול להתפרץ אצל חולים המקבלים תרופות כנגד כאב, בין המנות של הטיפול, או בשל מינון טיפולי נמוך מדי או כיסוי לא מלא של היממה ע"י הטיפול הנוכחי. לפעמים כאב מתפרץ קורה ללא סיבה ברורה.
כאב נוירופטי/כאב עצבי בסרטן
כאב הנגרם כתוצאה מלחץ על עצבים או על חוט השדרה, או כתוצאה מנזק לעצבים. בסביבת הגידול או רחוק ממנו בשל חומרים המופרשים ופוגעים ברקמת העצב (כולל במוח) או בשל הטיפולים. סוג זה של כאב קשה לתיאור, ולעיתים אף קשה יותר לטיפול. יש אנשים המתארים כאב זה כצורב, שורף, תחושת נימול או כאילו משהו זוחל מתחת לעור. יש אנשים הסובלים מכאב עצבי ממושך לאחר ניתוח, בעיקר באזור שבו נעשה החתך בעור, או לאחר כימותרפיה או הקרנות.
כאב סומטי בעצמות
סרטן עלול להתפשט לעצמות ולגרום לכאב עמום, פועם או כואב. הכאב נוצר בשל פגיעת התאים הסרטניים ברקמת העצם וסביבה.
כאב ברקמות רכות/כאב ויסצרלי בסרטן
כאב באיבר פנימי או בשרירים. לדוגמה, כאב בגב הנגרם כתוצאה מפגיעה ברקמת הכליה. לא קל לזהות את מיקום הכאב, והוא מאופיין לרוב בתחושה כאובה, חדה, עוויתית או פועמת, לעיתים עמומה.
כאב פנטום
כאב לאחר הסרה של איבר בגוף. למשל, כאב ברגל או יד שנקטעה בשל גידול, או כאב באזור השד לאחר הסרת שד (ניתוח מסטקטומי). זהו כאב אמיתי ועשוי לעיתים להיות בלתי נסבל.הוא נובע מכך שהאזור שעיצבב את האיבר הכרות במוח, עדיין פעיל "וחש" באיבר שבפועל כבר איננו.
כאב מוקרן או כאב רחוק מהמוקד
לעיתים כאב מאיבר מסוים בגוף יורגש באיבר מרוחק ממנו. למשל נפיחות בכבד נפוח עשוי לגרום לכאב בכתף ימנית, למרות שהכבד ממוקם מתחת לצלעות בצידו הימני של הגוף. הסיבה לכך היא שהכבד לוחץ על עצבים שמסלולם עובר / מסתיים בכתף.
כיצד להתמודד עם כאב סרטני?
גם אם כאב הינו חלק בלתי נפרד ממחלת הסרטן, הרי שהסבל הנילווה אליו, בהחלט לא. ישנן דרכים להתמודד עם כל כאב, ובמרבית הפעמים ניתן להקל או לשלוט בכאב בדרכים שונות. כאשר הכאב נשלט, קל יותר לישון ולאכול, ליהנות מזמן איכות עם משפחה וחברים, ולהמשיך לעבוד ולעסוק בתחביבים. עוצמת וסוג הכאב תלויים בסוג הסרטן, מיקומו, בשלב המחלה, וסף הכאב שלך כמו גם חוויות אישיות קודמות עם כאב (עד כמה אתה מסוגל לסבול את הכאב) והטיפול שיותאם לך - למחלה ולכאב. מכיוון שרופאים מתארים כאב בדרכים שונות, הרופא לפעמים ידבר על הכאב כאקוטי או כרוני, ולעיתים הוא יתייחס לכאב על פי האיבר שממנו מגיע הכאב או האיבר שנפגע ממנו. כדי שיוכל לסייע לך להקל את הכאב, חשוב מאד שהרופא המטפל יאתר מאיזה כאב אתה סובל ומהי הסיבה שגורמת לכאב - ע"י מקסימום מידע מדויק שאתה תיתן לו בתשול הרלוונטי במפגש רופא - חולה.