פטרת ציפורניים

מצב רפואיפטרת ציפורניים
התמחות רפואיתדרמטולוגיה
תסמיניםשינוי במראה הציפורן, במבנה ו/או בגוון הציפורן, כאב ואי נוחות במגע עם הציפורן.
אפשרויות הטיפול הזמינותטיפולים טופיקאליים למריחה ישירות על הציפורן, טיפולים סיסטמיים (הניתנים דרך הפה). במקרים קשים ניתן לנקוט בשיטות כירורגיות.

 

מהי פטרת ציפורניים?

פטרת ציפורניים הינה זיהום פטרייתי הפוגע בחלקה הקשה של הציפורן (קרטין). פטרת ציפורניים עשויה להתחיל כנקודה קטנה, לבנה או צהובה, מתחת לציפורן, אך ככל שהפטרייה מתפשטת עמוק יותר היא עלולה לגרום לציפורן לשנות את צבעה, להתעבות ולהתעוות. פטרת ציפורניים עלולה לפגוע בציפורני הרגליים או הידיים.

מהם התסמינים של פטרת ציפורניים?

התסמין העיקרי של פטרת ציפורניים הוא שהציפורן מתעבה, הברק שלה נעלם (נהיית עכורה) והיא משנה את צבעה. גוון הציפורן עלול להשתנות ללבן, שחור, צהוב או חום.

פטרת ציפורניים בדרך כלל אינה מכאיבה, ובמרבית המקרים לא תגרום לסיבוכים נוספים, אולם כאשר הזיהום אינו מטופל, הוא עלול לעיתים לגרום לכאב ולאי נוחות. ככל שהזיהום מחמיר, אדם הסובל מפטרת ציפורניים עשוי לחוות תסמינים נוספים:

  • התפוררות מתחת לציפורן.
  • התעוותות ושינוי במבנה הציפורן.
  • ציפורן מוגבהת.
  • הופעת כתמים לבנים וקשקשיים בחלק העליון של הציפורן.
  • הרס הציפורן והתנתקותה ממיטת הציפורן (אזור העור מתחת לשטח הציפורן).

גורמים המגבירים את הסיכון לפתח פטרת ציפורניים

פטרת ציפורניים נגרמת לרוב על ידי חדירת פטריות (דרמטופיטים) לציפורן. פטריות הינן יצורים מיקרוסקופיים החיים בסביבה לחה וחמה, והן יכולות לחדור לעור דרך סדקים או פצעים קטנים או דרך המרווח שבין הציפורן לעור. פטרת ציפורניים יכולה להיגרם גם על ידי חדירת שמרים (במיוחד זני קנדידה שונים) או עובשים לציפורן.

  • המצאות האצבעות בסביבה חמה או לחה - הזעה מרובה, נעילת נעליים סגורות שאינן מאווררות, הליכה יחפה בבריכות או מלתחות ציבוריות.
  • פטרת ציפורני הידיים עלולה להיגרם כאשר עובדים בסביבה לחה וחמה, או בסביבה שבה ציפורני הידיים נרטבות הרבה, כמו שטיפת כלים. שימוש מופרז בחומרי ניקוי או התעסקות מרובה במוצרי סוכר (למשל באפיה) עשויים להזיק לעור המגן על בסיס ציפורניי הידיים ובכך להגדיל את הסיכון לזיהום.
  • היגיינה לקויה
  • עישון
  • נטילת קורטיקוסטרואידים
  • נטייה גנטית לפתח זיהומים פטרייתיים
  • הסיכון לפתח פטרת ציפורניים עולה גם במצבים בריאותיים שונים כגון: פסוריאזיס, סוכרת, מערכת חיסון חלשה, מחלות הגורמות לבעיות בזרימת הדם וכאשר המצב הבריאותי הכללי ירוד.
  • פטרת ציפורניים עלולה להתפתח גם ללא סיבה הנראית לעין.

מהם הסיבוכים של פטרת ציפורניים?

פטרת ציפורניים מהווה מטרד אסתטי חמור, בעיקר בחודשי הקיץ כאשר מתהלכים בסנדלים, או כאשר הפטרת מופיעה באצבעות הידיים. לעיתים פטרת ציפורניים גורמת לאי נוחות ולכאב. כאשר כפות הרגליים נדבקות בפטרת עלולים להופיע סדקים קטנים, דרכם יכולים חיידקים לחדור לעור ולגרום לדלקת עורית. בקרב אנשים עם מערכת חיסון מדוכאת ואנשים עם מחלות שונות כגון סוכרת או פסוריאזיס, קיים סיכון גבוה שהזיהום הפטרייתי יתפשט מעבר לציפורניים.

כיצד מתמודדים עם פטרת ציפורניים?

מטרת הטיפול בפטרת ציפורניים הינה למנוע את התפשטות הפטרייה, למנוע את החמרת הזיהום ולסייע לציפורן להחלים על ידי השמדת הפטריות. כאשר מאבחנים ומטפלים בפטרת ציפורניים בשלבים הראשוניים של הזיהום קיים סיכוי טוב יותר לריפוי. טיפולים אנטי פטרייתים יכולים להיות תרופתיים - סיסטמיים (מתן דרך הפה) ,מקומיים, או טיפול לא תרופתי – לייזר או ניתוח.

טיפול מקומי (טופיקאלי)

טיפול מקומי הינו טיפול אנטי פטרייתי אותו שמים ישירות על הציפורן חשוב להקפיד להתמיד בטיפול למשך כל התקופה עליה המליץ הרופא.  טיפולים מקומיים מגיעים בצורת משחה, קרם, תרסיס או לק רפואי.ישנם תכשירים אותם ניתן לרכוש ללא מרשם ותכשירים הניתנים במרשם רופא בלבד.

טיפול מערכתי (סיסטמי; הניתן דרך הפה)

טיפול אנטי פטרייתי הניתן דרך הפה בצורת טבליות. טיפולים אלה נספגים דרך מערכת העיכול ומגיעים לציפורן באמצעות זרם הדם .
הטיפול המערכתי דורש מעקבים אחר תפקודי כבד במשך כל תקופת הטיפול.

טיפול בלייזר

טיפול באמצעות מכשיר לייזר המטפל בסוגים שונים של פטריות. קרן הלייזר חודרת דרך מצע הציפורן הנגועה ומטפלת במקור הזיהום. טיפולים אלה מצריכים ביקורים חוזרים אצל הרופא

טיפול מכאני

במקרים קשים ניתן לבצע הסרה חלקית או מלאה של הציפורן. טיפול זה נעשה על ידי חומרים כימיים, על ידי חיתוך האזור הנגוע או הסרה בהליך ניתוחי.
במהלך הטיפולים ואחריהם חשוב לשמור על הציפורניים ולהקפיד על היגיינה של הרגליים והידיים על מנת למנוע את חזרת הזיהום.

עם איזה רופא מומלץ להתייעץ?

מומלץ לפנות לרופא עור או לרופא משפחה שיוכלו לייעץ בנושא פטרת ציפורניים על פי סוג הפטרייה וחומרת הפטרת ממנו אתם סובלים.

תאריך עדכון אחרון: 

12.09.22

אין להסתמך על התוכן והמידע לשם קבלת ו/או הענקת טיפול רפואי והוא אינו מיועד לבוא במקום עלון לרופא/לצרכן  ו/או התייעצות עם רופא מוסמך.